קַע אַל-יְהוּד, צַנְעָא, תֵּימָן

2500 שנה של היסטוריה

2500 פרשת וַיֵּצֵא, בראשית 28:10–32:3. יעקב בורח מקצף עשו ועוצר בלוז. שם, אלוהים מבטיח לו זרע רב ורשות על ארץ ישראל. כשיעקב מכיר בנוכחות האלוהית במקום זה, הוא מקדיש אותו וקורא לו בית אל. לאחר מכן, הוא נוסע לחרן לבית לבן. יעקב עובד שם ארבע עשורים, נשא לאה ורחל, והשקיע עוד שש שנים כדי להקנות מקרא. בורח מקומכם של חולם הכסף, יעקב עוזב את חרן עם משפחתו וכל רכושו. לבסוף, הוא מתכונן להתראות עם עשו, אחיו.

בראשית 28:15
הִנֵּה אָנֹכִי עִמָּךְ, וּשְׁמַרְתִּיךָ בְּכֹל אֲשֶׁר-תֵּלֵךְ, וַהֲשִׁבֹתִיךָ, אֶל-הָאֲדָמָה הַזֹּאת: כִּי, לֹא אֶעֱזָבְךָ, עַד אֲשֶׁר אִם-עָשִׂיתִי, אֵת אֲשֶׁר-דִּבַּרְתִּי לָךְ.

מבצע "השטיח הקסום" (1949-1950)
ביצירתה של מדינת ישראל, קהילות היהודים במדינות שברובם מוסלמיות נתקלו באיומים חמורים. ישראל הגיבה לאתגרים אלו באמצעות ארגון מבצע "השטיח הקסום", המטרה שלו הייתה לפנות כ 45,000 יהודים ימנים.

ברובע היהודי של צנעא, קע אל-יהוד, עם רחובותיו הצרים ובתי הבניה מטופחים מחומר טיח של שתיים או שלוש קומות(1), הנוכחות היהודית נעלמה, כאשר החות'ים גרשו את האחרונים ב-2016(2) יהודי תימן מתגוררים בישראל.

(1) העיר העתיקה של צנעא, הנקראת למקום זה "אתר נפרד" מאז 1986, היא אוצר אדריכלי עם היסטוריה יהודית של מעלה מ-2000 שנה. העיר נושאת עדיין בצורה יוצאת דופן לתכנון עירוני עתיק. בנייניה בעשר קומות מטופחים בפסלים גאומטריים ופרחוניים מורכבים, מספקים אסתטיקה ייחודית. העיר העתיקה זו מעידה על העושר ההיסטורי והתרבותי של תימן, אך עומדת לפני אתגרים של שמירה עקביים עקבות לטרומים שנגרמו על ידי החות'ים.
(2) לפי דוח של האומות המאוחדות שפורסם במרץ 2022, יהודי אחד בלבד נשמר בתימן מתוך 2000 שחיו שם עד שנת 2016. ייתכן כי זהו לוי סלם מוסא מרחבי, שנמצא במעצר בלתי חוקי ונענש פעמים רבות על ידי החות'ים. הוא חי בתנאים מאכזבים בכלא ומצבו הבריאותי מתדרדר. בנובמבר 2020, מייק פומפיאו, שר המדינה האמריקאי, קרא לשחרור מידי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *