בפרשת תרומה, שמות פרקים כה:א – כז:יט, משה מקבל הוראות לבניית המשכן. בני ישראל משתתפים ומביאים תרומותיהם, ספקים חומרים כמו זהב, כסף, נחושת, עץ, וכו'.
הנוכחות היהודית בקאסלה מונפראטו החלה בסביבות 1430. בהמשך, שבאזורים האחרים של פיאמונט .(1)תחת שושלות שונות, היהודים, בעיקר העוסקים בהלוואה ובסחר, חוו תקופות של ביטחון יחסי. בשובבים של הפימונט במייזון דה סאבוי, 1708, הם מוקצים בגטו. בתקופת השלטון הנפוליאוני, הם השיגו שוויון מלא. החל משנת 1933 ועם עליית הפאשיזם, התחילו להופיע איומי אנטישמיות שהתעצמו עם הזמן, מה שהוביל את יהודי קאזאלה מונפראטו לחפש מקלט בערים גדולות או בכפרים באיטליה , וגם חלק מהם נמלטו לשוויץ.
למרות שהמבנה החיצוני שלה שומר על האופי האנונימי של בתי הכנסת בגטאות, הבית הכנסת של קאזאלה מונפראטו, שנבנה בשנת 1595 ושופץ מספר פעמים, מייצג שיא של אדריכלות בארוק בפיאמונט. חדר התפילה נהנה מתאורה מארבע עשרה חלונות, שבעה מכל צד, המתוכסים בזהב. תקרתו עם קשת עגולה מעוטרת בצבעי כחול-ירוק, עליה כתובים המילים "זה שער השמים" באותיות זהב. מנורות נחושת גדולות מוסיפות להופעתו. המושרביות המפוסלות בעץ זהב של רשפי החלונות בגלריה לנשים גובשות מעל האולם. הארון הקדוש, המעוצב בחומרים יקרים ומקושט בזהב טהור, גלה, לאחר פתיחת דלתותיו, דמסק אדום ותכשיטים זהביים וגם את עשרת הדברות שחוקקו בכחול כובלט. בקומה הראשונה נמצא מוזיאון היהודי לאמנות ולהיסטוריה (2), המכיל אוסף של כלי כסף טקסיים ובדים מושפעים.
(1) דניאל קארפי (1926-2005) היה היסטוריון מתמחה בתולדות היהודים האיטלקיים. הוא היה ראש מחלקת תולדות היהודים באוניברסיטת תל אביב וגם לימד באוניברסיטת ישיבה, בסורבון ובכיתת סנט אנטוני, אוקספורד. (2)
ידוע גם בשם מוזיאו דגלי ארגנטי (מוזיאון הכסף).