בית הכנסת הגדול, פלזן, צ'כיה

1893

פרשת דברים ג':כ"ג–ז':י"א והפטרה ישעיהו מ':א-כ"ו

יְהוֹשֻׁעַ נִבְחַר עַל יְדֵי אֱלֹהִים לְכָבֵשׁ אֶת יִשְׂרָאֵל. מֹשֶׁה מַזְכִּיר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת עֲשֶׂרֶת הַדִּבְּרוֹת וּמְעִיד1 עַל יִחוּדוֹ שֶׁל ה’ בְּדַבְּרוֹ אֶל עַם יִשְׂרָאֵל. בַּהַפְטָרָה, יְשַׁעְיָהוּ מְנַחֵם אֶת הָעָם, מַכְרִיז עַל סוֹף הַגָּלוּת וּמַכְרִיז עַל גְּדוּלָתוֹ וְעָצְמָתוֹ שֶׁל ה’.

ישעיהו מ':כ"ו
שְׂאוּ-מָרוֹם עֵינֵיכֶם וּרְאוּ מִי-בָרָא אֵלֶּה

הפסוק הזה מזמין אותנו להכיר בגדולתו של ה’. כדי לתפוס זאת, אנשים בונים מונומנטים מרשימים כמו בית הכנסת הגדול של פלזן. שני מגדלים תאומים, בגובה 45 מטרים, ממסגרים את החזית מגרניט ורוד שמעליה לוחות הברית. הושלם בשנת 1893, הוא נבנה על ידי רודולף שטך² בתערובת של סגנונות גותי, בארוק, רומנטי, נאו-רנסנס ואוריינטליסטי. לאחר מכן, בין השנים 1995 ל-1998, הוא שוחזר בקפידה³. למרות גודלה הקטן של הקהילה היהודית הנוכחית, בית הכנסת ממשיך לשחק תפקיד חיוני כמרכז רוחני ותרבותי. הוא מארח באופן קבוע אירועים תרבותיים של המורשת היהודית (קונצרטים, תערוכות).

1 שמע: המילים הראשונות והאחרונות של הפסוק דברים ו:ד מסתיימות באותיות ע ו-ד, שנכתבות בגודל גדול יותר. שתי האותיות הללו, כאשר מחברים אותן, יוצרות את המילה עֵד. כך, ישראל מעיד על ייחודו של ה’.
2 במקור תוכנן על ידי מקס פליישר, אדריכל יהודי אוסטרי, התוכניות שונו על ידי עמנואל קלוץ ולאחר מכן על ידי רודולף שטך (1858–1908), אדריכל צ’כי שלמד בפראג ובווינה ותכנן מונומנטים רבים לעיר פלזן.
3 במהלך הכיבוש הנאצי, הוא שימש כמחסן תחמושת. לאחר המלחמה, הקהילה היהודית חזרה לבעלות עליו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *