כי תצא, דברים כא:י – כה:יט וישעיהו נד:א-י 1
בפרשת כי תצא, משה מציג סדרת חוקים המסדירים את החיים החברתיים, כולל יחסי משפחה, זכויות עובדים וכללי מלחמה, וכן את החובה לבנות מעקה על הגגות.
דברים כב:ח
כִּי תִבְנֶה בַּיִת חָדָשׁ, וְעָשִׂיתָ מַעֲקֶה לְגַגֶּךָ
בית הכנסת יצחק אלחנן (2), הידוע גם בשם בית הכנסת הגדול של ירושלים, נחנך בשנת 1982. הוא נבנה על מקום בית כנסת שנהרס במהלך מלחמת העצמאות של 1948, והוא ממוקם בלב ירושלים, ברחוב קינג ג’ורג’, ויכול להכיל כ-1,400 אנשים. הוא תוכנן על ידי האדריכל אלכסנדר פרידמן בסגנון נאו-קלאסי מונומנטלי (3). הגג מכוסה בכיפה מוקפת במעקה אבן. כיפה זו, שולטת על אולם התפילה ומעוטרת בחלונות ויטראז’. חלון ויטראז’ גדול (4) נמצא מעל ארון הקודש. מעקה גלריית הנשים, עשוי עץ מגולף, מעוטר במוטיבים גיאומטריים ובסמלים יהודיים מסורתיים. בית הכנסת תוכנן כבית כנסת אשכנזי, אך סידור המושבים מזכיר את בתי הכנסת הספרדיים, המסמלים את אחדות העם היהודי (5).
(1) ההפטרה של כי תצא זהה לזו של נח. היא עוסקת בגאולה ונחמה.
(2) רבי יצחק אלחנן ספקטור (1817-1896) היה רב גדול באימפריה הרוסית (ליטא ובלארוס), ידוע בכישוריו התלמודיים יוצאי הדופן ובהחלטותיו המשפיעות.
(3) מונומנטלי: החזית היא ברוחב 40 מטר ובגובה 30 מטר.
(4) חלונות הויטראז’ הם מחווה לבתי הכנסת האירופיים שנהרסו במהלך השואה והם יצירתם של רגינה היים ודוד פינסקי. לחיזוק האחדות הזו, ליד המקהלה ישנם שני כיסאות שמורים לרבנים הראשיים של ישראל, אשכנזי וספרדי, ומולם,
(5) שני כיסאות נוספים מעוטרים בסמלי המדינה, שמורים לראש הממשלה ולנשיא.