רחוב פאשטי, דברצן, הונגריה

1894

תולדות, שבת מחר חודש
בראשית כ"ה:י"ט–כ"ח:ט, שמואל א' כ':י"ח–מ"ב, וישעיהו מ"ב:ה' ומ"ב:כ"א

פרשת תולדות מספרת על לידתם של יעקב ועשיו, על היריבות ביניהם ועל הברכות של יצחק. ההפטרה של שבת מחר חודש עוסקת בידידות בין יהונתן לדוד, מזכירה "מחר חודש" (שמואל א' כ':י"ח), ומדגישה את ההגנה האלוקית ואת חשיבות הנאמנות. בנוסף, הפסוקים הפותחים והחותמים של ההפטרה של תולדות (ישעיהו מ"ב:ה' ומ"ב:כ"א) מדגישים את שליחות ישראל להביא צדק ואור לעולם.

שמואל א' כ':מ"ב
וַיֹּאמֶר יְהוֹנָתָן לְדָוִד, לֵךְ לְשָׁלוֹם: אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְנוּ שְׁנֵינוּ אֲנַחְנוּ,
בְּשֵׁם ה', לֵאמֹר, ה' יִהְיֶה בֵּינִי וּבֵינֶךָ וּבֵין זַרְעִי וּבֵין זַרְעֲךָ, עַד-עוֹלָם.

נשיא הונגריה ויקטור אורבן הבטיח כי צווי המעצר הבינלאומיים שהוצאו על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי (1) נגד נתניהו וגלנט לא ייאכפו בהונגריה, והחליט להשעות את היחסים של הונגריה עם בית הדין. צעד זה מהווה עדות של שלום ונאמנות כלפי ישראל. באותו אופן, בשנת 1990, גם עיר דברצן שבהונגריה עשתה מעשה של שלום ונאמנות כלפי ישראל כאשר כוננה ברית ערים תאומות (2) עם ראשון לציון.

בעיר דברצן ישנם כמה בתי תפילה יהודיים, וביניהם בית הכנסת האורתודוקסי ברחוב פאשטי. הוא נבנה בשנת 1894 ומהווה דוגמה מרשימה לאדריכלות נאו-מורית שתוכננה על ידי האדריכל יעקב גרטנר (3). בשנת 2000 הוכרז בית הכנסת רשמית כאתר מורשת, ושיקומו החל. בשנת 2005 נפתח מחדש ומשמש כיום כמקום תפילה וכן כמרכז תיירותי וכנסים.

הערות
(1) בית הדין הפלילי הבינלאומי : ארגון בינלאומי שנוצר לשם העמדה לדין של מבצעי פשעים חמורים כמו רצח עם, פשעים נגד האנושות, פשעי מלחמה ופשעי תוקפנות. בית הדין שוכן בהאג, הולנד.
(2) ברית ערים תאומות היא מחווה סמלית שמטרתה לבנות יחסים חזקים ועמידים של סולידריות ושיתוף פעולה למען פיתוח הדדי על ידי עידוד חילופי תרבות, חינוך וכלכלה.
(3) יעקב גרטנר (1861–1921) היה אדריכל יהודי-אוסטרי שהתמחה בבתי כנסת, ידוע בסגנונו האקלקטי המשלב השפעות נאו-מוריות, נאו-רומנסקיות והיסטוריציסטיות. בין יצירותיו הבולטות נמנים בית הכנסת האורתודוקסי בדברצן ובית הכנסת בגנזרדורף, אוסטריה.


    כתובות, ספריית העם ישראלי

    אוסף הכתובות, ספריית העם ישראליתימן
    (1775) / מלטה (1807) / צרפת (1970) / לבנון (1835) / פורטוגל (1841) / מצרים (1873) / סוריה (1883)

    חיי שרה
    בראשית כ"ג:א–כ"ה:יח ומלכים א' א:א–לא

    שרה מתה בגיל 127 שנים בחברון. אברהם קונה את מערת המכפלה כדי לקבור אותה. יצחק נשא את רבקה, הם התאהבו, ויצחק מצא מנוחה לאחר אובדן אמו. אברהם נשא את קטורה, התארגן עבור ילדיו ומת בגיל 175. יצחק וישמעאל קוברים אותו במערת המכפלה לצד שרה. בהפטרה, גם דוד המלך מתארגן לפני מותו.

    בראשית כ"ד:ז
    וְלָקַחְתָּ אִשָּׁה לִבְנִי, מִשָּׁם.

    פסוק זה הוא חלק מקטע "אברהם זקן", הנקרא בעברית וארמית כאשר החתן עולה לתורה. הארמית היא השפה בה נכתבת הכתובה, הסכם הנישואין שהחתן נותן לכלה במהלך טקס החתונה. הכתובה מפרטת את אחריותייו והתחייבויותיו של הבעל כלפי אשתו.

    אוסף הכתובות בספריית העם הישראלי הוא אוצר ייחודי המשקף את העושר והגיוון של מסורות יהודיות במשך הדורות. הסכמי הנישואין הללו, שלעיתים קרובות מעוטרים באיורים מדהימים וקליגרפיה, אינם רק מסמכים משפטיים; הם מעידים על פרקטיקות תרבותיות, השפעות אמנותיות מקומיות ותחושת קהילתיות בעדות היהודיות השונות. בין אם מדובר במוטיבים מזרחיים, איטלקיים או אשכנזיים, כל כתובה מספרת סיפור, מקשרת את הקדוש והאישי בחיי המשפחה היהודית.

    אשת לוט, ישראל

    וירא
    בראשית י"ח:א – כ"ב:כ"ד ועמוס ב':ו-ט"ז

    שלושה מלאכים מבשרים לאברהם על לידתו הקרובה של יצחק ועל חורבן סדום ועמורה, משום שתושבי הערים מושחתים. אברהם מתחנן בפני אלוהים לחוס על הערים אם יימצאו בהן צדיקים. רק לוט ומשפחתו ניצלים מהחורבן. אשת לוט הופכת לנציב מלח על שהפרה את הציווי של ה'. בהפטרה, הנביא עמוס מדגיש את חשיבות החיים על פי עקרונות של צדק ויושר.

    בראשית י"ט:כ"ו
    וַתַּבֵּט אִשְׁתּוֹ, מֵאַחֲרָיו; וַתְּהִי, נְצִיב מֶלַח.

    הר סדום הוא גבעה הממוקמת לאורך החלק הדרום-מערבי של ים המלח בישראל. הוא חלק משמורת הטבע מדבר יהודה. מורכב מכ-80% מלח, הוא מכוסה בשכבת גיר וטין. אורכו כ-8 ק"מ, רוחבו כ-5 ק"מ, וגובהו 226 מטרים מעל פני המים של ים המלח, אך הוא 170 מטרים מתחת לפני הים הממוצע העולמי.

    עמוד אחד ידוע בשם "אשת לוט". ההיסטוריון היהודי יוסף בן מתתיהו1 טוען כי ראה את פסל המלח הזה. חז"ל (תלמוד בבלי ברכות נ"ד ע"א) מלמדים רשימה של מקומות שיש לברך בהם על הניסים שהתרחשו בהם, ואשת לוט כלולה בהם.

    1 יוסף בן מתתיהו הכהן , הידוע יותר בשם פלאוויוס יוספוס (טיטוס פלאוויוס יוספוס), נולד בירושלים בשנת 38 ונפטר ברומא סביב שנת 100, הוא היסטוריון רומאי יהודי.

    הסוכנות היהודית, ירושלים, ישראל

    1934

    לך לך
    בראשית י״ב:א׳ – י״ז:כ״ז, ישעיהו מ״א:כ״ז – מ״ב:ט״ז

    אלוהים קורא לאברהם לעזוב את ארצו, מולדתו ובית אביו עבור ארץ שהוא יראה לו, ומבטיח להפוך אותו לגוי גדול. אברם מציית ונוסע עם אשתו שרי. אלוהים מחדש את בריתו ומוסיף את האות ה לשמותיהם(1). אלוהים מבטיח לאברהם בן משרה, וכך מבטיח את המשכיות הברית. בהפטרה, ישעיהו מנחם את בני ישראל ואומר להם שאלוהים יתמוך בהם ויתן להם כוח והגנה מול אויביהם.

    בראשית יב:א
    וַיֹּאמֶר יי אֶל-אַבְרָם, לֶךְ-לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ, אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ. 

    הסוכנות היהודית לישראל, שהוקמה בשנת 1929, שואפת לייצג את היהודים ולסייע בהגירה שלהם לארץ ישראל. היא הופכת לשחקן מרכזי בפיתוח התשתיות היהודיות תחת המנדט הבריטי ומשחקת תפקיד מרכזי בהקמת המדינה. לאחר 1948, הממשלה הישראלית לוקחת על עצמה את מרבית התפקידים הפוליטיים של הסוכנות, אך היא ממשיכה לשחק תפקיד פעיל בהגירה, קבלה ושילוב של יהודים מכל רחבי העולם.

    בניין הסוכנות היהודית בירושלים, שעוצב על ידי ארתור לומיס הרמון(2) בשנות ה-30, משלב סגנונות באוהאוס(3) ומודרניסטי עם השימוש באבן ירושלים, האופיינית לאדריכלות המקומית.

    1. הוספת האות ה ל-אברם / אברהם ול-שרי / שרה מייצגת עלייה רוחנית, מחזקת את הקשר שלהם עם אלוהים.
    2. ארתור לומיס הרמון (1870-1945) היה אדריכל אמריקאי הידוע בתפקידו בארכיטקטורה המודרניסטית.
    3. סגנון הבהאווס, שנוסד בשנת 1919 בגרמניה, מדגיש את הפונקציונליות והאסתטיקה, והשפיע על האדריכלות והעיצוב ברחבי העולם.