חֲנוּכִּיָּה, מנהטן, ארצות הברית

1987

מקץ וחנוכה
בראשית מ"א:א' – מ"ד:י"ז, זכריה ב':י"ד – ד':ז', במדבר ז':א' – ח':ד' ותהילים קי"ג עד קי"ח

יוסף מפרש את חלומות פרעה, מנבא שבע שנות שפע ואחריהן שבע שנות רעב, ובכך זוכה לחסד בעיני פרעה. הוא הופך למשנה למלך, מציל את מצרים מהרעב ומוצא את אחיו מבלי לחשוף את זהותו. בהפטרה הקשורה לחנוכה, הנביא זכריה מתאר את חזון המנורה בזמן חנוכת המקדש.

זכריה ד׳:ב׳.
ויאמר אלי: מה אתה רואה? ואומר: ראיתי והנה מנורת זהב כולה.

חנוכיית העולם הגדולה ביותר, עשויה מפלדה מוזהבת, עומדת בגובה של כ-11 מטרים(1). נוצרה בשנת 1987 על ידי האמן הישראלי יעקב אגם(2), והיא הפכה לסמל חנוכה איקוני במנהטן. השנה, הדלקתה הציבורית תתקיים ב-25 בדצמבר בשדרה החמישית, ליד סנטרל פארק, מלווה בשירים ובחגיגות.

(1) על פי החוק היהודי, נרות חנוכה לא אמורים להיות ממוקמים בגובה של יותר מ-20 אמות מהקרקע, שזה כ-11 מטרים. הגבלה זו מבטיחה שהנרות יהיו גלויים לעין, על מנת להכריז על נס חנוכה. (2)
יעקב אגם (נולד ב-1928) הוא אמן ישראלי בעל שם עולמי, חלוץ בתחום האמנות הקינטית והאופטית.

אסונסיון, פרגוואי

2019

וַיֵּשֶׁב
בראשית ל"ז: א' – מ' כ"ג ועמוס ב': ו' – ג': ח'

יעקב מתיישב בכנען, שם מגיעות המתחים המשפחתיים לשיאם כאשר יוסף נמכר כעבד על ידי אחיו. לאחר שהובא למצרים, הוא הופך למשרתו של פוטיפר. מוטרדת על ידי אשת פוטיפר ולאחר שדחה את התקדמותה, הוא מואשם לשווא ונכלא. בשבי, יוסף מגלה את כשרונו המיוחד לפירוש חלומות. הפרשה מספרת גם את סיפורם של יהודה ותמר, ומדגישה(בראשית ל"ח: כ"ט) את לידת פרץ, אבי דוד המלך. בהפטרה, הנביא עמוס מגנה את העוולות החברתיות, הבגידה וניצול הכוח.

עמוס ג': ג'
הֲיֵלְכוּ שְׁנַיִם, יַחְדָּו, בִּלְתִּי, אִם-נוֹעָדוּ.

הַנָּשִׂיא סַנְטִיאַגוֹ פֶּנְיָה שׁוּב אַשֵּׁר בַּכְּנֶסֶת וּבְטֶקֶס הַחֲנָכַת שַׁגְרוּת פָּרַגְוַאי בִּירוּשָׁלַיִם אֶת מְחֻיָּבוּתוֹ לְמַאֲבָק בְּאִי־הַצֶּדֶק שֶׁהִיא הָאַנְטִישֵׁמִיּוּת. עֶמְדָּה זוֹ כְּבָר בּוּטְאָה בְּאָסוּנְסְיוֹן, בִּירַת מְדִינָתוֹ, הַמְּיֻדֶּמֶת בְּמִבְנֵי הַהִיסְטוֹרִיִּים שֶׁלָּהּ, בַּשְּׂדוֹת הַיְּרֻקִּים וּבְעֵרוּב הַתַּרְבֻּיּוֹת הֶעָשִׁיר שֶׁלָּהּ.
הָעִיר גַּם מְאַכְסֶנֶת אֶת הָאִיגּוּד הָעִבְרִי שֶׁל פָּרַגְוַאי(1). הַקְּהִלָּה הַיְּהוּדִית הַדִּינָמִית הַזֹּאת יָזְמָה שִׁחְזוּר שֶׁל בִּנְיָנָהּ הַיָּשָׁן עַל יְדֵי הַגָּשַׁת בַּקָּשָׁה בְּתוֹךְ תַּחֲרוּת בֵּינְלְאוּמִּית. צֶוֶת אַרְכִיטֵקְטוּרָה(2) זָכָה בַּתַּחֲרוּת. הַשִּׁחְזוּר מְשַׁלֵּב מוֹדֶרְנִיּוּת וּמָסֹרֶת, בְּהִשְׁתַּמְּשׁוּת בְּבֵּטוֹן וּמַתֶּכֶת חֲלוּדָה בַּחִיצוֹנִי וּבָעֵץ בַּפְּנִימִי. פִּתְחֵי תְּאוּרָה בַּתִּקְרָה יוֹצְרִים מִשְׂחַקִים שֶׁל אוֹרוֹת וּצְלָלִים. הַבֵּית כְּנֶסֶת נֶחְנַךְ בְּמַאי 2019.

(1) האיחוד ההיבראי של פרגוואי: נוסד ב-1939, זהו אחד מהארגונים היהודיים המרכזיים בפרגוואי.
(2) Equipo de Arquitectura: סטודיו מבוסס באסונסיון, פרגוואי, שהוקם על ידי לאונרדו מנדז, הוראסיו צ'רניאבסקי, ויויאנה פוזולי, דייגו סוטו וג'ונתן סוסקי. ידועים בגישתם החדשנית, הקבוצה מעדיפה שימוש בחומרים מקומיים ובר-קיימא ומשתדלת לעצב מרחבים הרמוניים ומינימליסטיים. עבודתם זכתה להכרה בינלאומית על האסתטיקה המינימליסטית שלהם וההשתלבות המכבדת בסביבה.

יואנינה, יוון

המאה ה-19

וַיִּשְׁלַח
בראשית ל"ב:ד – ל"ו:מ"ג ועובדיה א:א-כ"א (ספרדי) או הושע י"א:ז–י"ב:י"ב (אשכנזי)

פרשת וַיִּשְׁלַח מספרת על המאבק של יעקב במשך הלילה עם יצור מסתורי שקורא לו ישראל. לאחר חוויה זו, הוא מתכונן לפגוש את אחיו עשיו לאחר שנים של פרידה. ההפטרה הספרדית(1) מדגישה את נפילתו של אדום וניצחונו הסופי של ישראל.

בראשית ל"ב:כ"ט
וַיֹּאמֶר, לֹא יַעֲקֹב יֵאָמֵר עוֹד שִׁמְךָ–כִּי, אִם-יִשְׂרָאֵל: כִּי-שָׂרִיתָ עִם-אֱלֹהִים וְעִם-אֲנָשִׁים, וַתּוּכָל. הוא אמר: שמך לא יקרא עוד יעקב, אלא ישראל; כי נאבקת עם אלוהים ועם אנשים וניצחת.

בית הכנסת קהל קדוש ישן ביואנינה, שנבנה במאה ה-19, הוא עדות לקהילה היהודית העתיקה ביותר ביוון, הרומניוטים(2). בנייתו הושפעה מהאמנות העות'מאנית, עם קשתותיה האלגנטיות והכיפה המרכזית. בחצר, המזרקה לנטילת ידיים של הכהנים, הבאר לטקס התשליך והדלת הצדדית המובילה לעזרת הנשים מדגימים את הדאגה לשימור המסורות. בקרבת מקום, המקווה המשוחזר מסמל חידוש רוחני. כמו יעקב, לאחר מאבקו ליד נהר היבוק, חידש את זהותו הרוחנית וקיבל ברכות חדשות.

(1) עבור האשכנזים, ההפטרה מדברת על אהבת ה' לישראל ועל מאבק העם להישאר נאמן למשימתו האלוהית למרות הניסיונות.
(2) הרומניוטים, קהילה יהודית יוונית עתיקה, שמרו על מסורות ומנהגים מהתקופה הביזנטית. הליטורגיה שלהם והשפה שלהם (יוונית יהודית) משקפות את האינטגרציה הארוכה הזו בתרבות היוונית תוך שמירה על זהותם היהודית. עם הגעת הספרדים לאחר גירוש ספרד, רבים מהרומניוטים אימצו מנהגים ספרדיים, אך עדיין שמרו על מאפיינים ייחודיים.

פרדסי, קוצ'ין, קראלה, הודו

1568

וַיֵּצֵא
בראשית כ״ח:י – ל״ב:ג וֹשׁע י״ב:י״ג – י״ד:י״ח (ספרדי) וֹשׁע י״א:ז – י״ב:י״ב (אשכנזי)

יעקב עוזב את באר שבע לכיוון חרן(1). בדרך, הוא חולם על סולם שמחבר בין שמיים וארץ. כאשר מגיע לחרן, הוא עובד אצל לבן ושולל את בנותיו, לאה ורחל. אחרי שנים של עבודה ופריחה גוברת, יעקב עוזב את לבן עם משפחתו ורכושו, וממשיך במשימה לבנות את עם ישראל. הושע נזכר בסיפורו של יעקב, במיוחד במנוסתו לארם(2) ובעבודתו כדי להשיג את אשתיו. ההפטרה מקבלת מקבילה בין הסיפור האישי של יעקב לבין הגורל הקולקטיבי של ישראל, ומדגישה את קיום הברית האלוהית, גם בגלות או מול הבעיות.

בראשית כ"ט:טו
וַיִּשָּׂא יַעֲקֹב, רַגְלָיו; וַיֵּלֶךְ, אַרְצָה בְנֵי-קֶדֶם

במזרח, רחוק מישראל, היהודים של קוצ'ין שמרו על ירושת רוחם. בית הכנסת פרדסי, שנבנה בשנת 1568, מעיד על קשרם הבלתי ניתן לניתוק עם המסורת. המונח פרדסי, שמקורו במילה הסנסקריטית परदेशी ("הגיע מבחוץ"), מתייחס בעיקר ליהודים ממוצא ספרדי, פורטוגלי והולנדי, שהתיישבו בקוצ'ין לאחר האינקוויזיציה. השם ניתן להם כדי להבדילם מקהילות יהודיות מקומיות עתיקות יותר, כמו היהודים המלברים(3). בית הכנסת משלב השפעות אדריכליות מזרחיות ואירופיות. נמצאים בו אריחים כחולים ולבנים, נברשות מזכוכית מעוצבות, מנורות בראס וגלילי תורה ישנים. נוספה לו גם מגדל שעון בשנת 1760. זהו בית הכנסת העתיק ביותר בהודו והוא מעיד על שיתוף פעולה ושלווה בין יהודים והודים במשך מאות שנים.

1 העיר חרן שבדרום טורקיה הנוכחית קרוב לגבול עם סוריה עשויה להיות מקבילה לחרן,
2 ארם היא אזור שבו התגוררו הארמים. זהו אזור שנמצא במרכז סוריה הנוכחית. השם יכול היה להיגזר מארם, בנו החמישי של שם.
3 היהודים המלברים הם קבוצה עתיקה מהאזור של קראלה, בעלי מסורות שונות. נוכחותם מתחילה לפני כ-3000 שנה, בתקופת המלך שלמה או מלכות יהודה, כאשר יהודים החלו לסחור עם העמים בדרום הודו והשתקעו בחוף המלבר, הידוע כיום כאזור קראלה.