וַיֵּצֵא
בראשית כ״ח:י – ל״ב:ג וֹשׁע י״ב:י״ג – י״ד:י״ח (ספרדי) וֹשׁע י״א:ז – י״ב:י״ב (אשכנזי)
יעקב עוזב את באר שבע לכיוון חרן(1). בדרך, הוא חולם על סולם שמחבר בין שמיים וארץ. כאשר מגיע לחרן, הוא עובד אצל לבן ושולל את בנותיו, לאה ורחל. אחרי שנים של עבודה ופריחה גוברת, יעקב עוזב את לבן עם משפחתו ורכושו, וממשיך במשימה לבנות את עם ישראל. הושע נזכר בסיפורו של יעקב, במיוחד במנוסתו לארם(2) ובעבודתו כדי להשיג את אשתיו. ההפטרה מקבלת מקבילה בין הסיפור האישי של יעקב לבין הגורל הקולקטיבי של ישראל, ומדגישה את קיום הברית האלוהית, גם בגלות או מול הבעיות.
בראשית כ"ט:טו
וַיִּשָּׂא יַעֲקֹב, רַגְלָיו; וַיֵּלֶךְ, אַרְצָה בְנֵי-קֶדֶם
במזרח, רחוק מישראל, היהודים של קוצ'ין שמרו על ירושת רוחם. בית הכנסת פרדסי, שנבנה בשנת 1568, מעיד על קשרם הבלתי ניתן לניתוק עם המסורת. המונח פרדסי, שמקורו במילה הסנסקריטית परदेशी ("הגיע מבחוץ"), מתייחס בעיקר ליהודים ממוצא ספרדי, פורטוגלי והולנדי, שהתיישבו בקוצ'ין לאחר האינקוויזיציה. השם ניתן להם כדי להבדילם מקהילות יהודיות מקומיות עתיקות יותר, כמו היהודים המלברים(3). בית הכנסת משלב השפעות אדריכליות מזרחיות ואירופיות. נמצאים בו אריחים כחולים ולבנים, נברשות מזכוכית מעוצבות, מנורות בראס וגלילי תורה ישנים. נוספה לו גם מגדל שעון בשנת 1760. זהו בית הכנסת העתיק ביותר בהודו והוא מעיד על שיתוף פעולה ושלווה בין יהודים והודים במשך מאות שנים.
1 העיר חרן שבדרום טורקיה הנוכחית קרוב לגבול עם סוריה עשויה להיות מקבילה לחרן,
2 ארם היא אזור שבו התגוררו הארמים. זהו אזור שנמצא במרכז סוריה הנוכחית. השם יכול היה להיגזר מארם, בנו החמישי של שם.
3 היהודים המלברים הם קבוצה עתיקה מהאזור של קראלה, בעלי מסורות שונות. נוכחותם מתחילה לפני כ-3000 שנה, בתקופת המלך שלמה או מלכות יהודה, כאשר יהודים החלו לסחור עם העמים בדרום הודו והשתקעו בחוף המלבר, הידוע כיום כאזור קראלה.