כנסת אליהו, מומבאי, הודו

1884

יתרו
שמות י"ח:א'-כ':כ"ג וישעיהו ו':א'-ז':ו' ו-ט':ה'-ו'

בפרשה, בני ישראל מגיעים אל מרגלות הר סיני, שם מתגלה אלוהים ומכריז על עשרת הדברות. בהפטרה, הנביא ישעיהו מדגיש את ההתגלות האלוהית והברית בין אלוהים לישראל.

שמות י"ט:ה'
וְעַתָּה, אִם-שָׁמוֹעַ תִּשְׁמְעוּ בְּקֹלִי,
וּשְׁמַרְתֶּם, אֶת-בְּרִיתִי–וִהְיִיתֶם לִי סְגֻלָּה מִכָּל-הָעַמִּים,
כִּי-לִי כָּל-הָאָרֶץ.

הרב שלמה ריסקין(1) מקביל(2) בין חוזה הנישואין היהודי (כתובה) לבין עשרת הדברות. שני הטקסטים האלה מבטאים, האחד את הברית האלוהית והאנושית והשני את הברית הנישואין. הברכה השביעית של שבע הברכות(3) מחברת את הששון "קול ששון" והשמחה "קול שמחה" של הנישואין לזו של שיקום ישראל וירושלים.
בית הכנסת כניסת אליהו, שנוסד בשנת 1884 על ידי יעקב אליאס ששון(4), הוא אחד מבתי הכנסת הספרדיים של מומביי. הוא קשור להיסטוריה של דוד ששון, שנמלט מבגדד בשנת 1832 כדי להתיישב בבומביי. בית הכנסת, שעוצב על ידי משרד האדריכלים גוסטלינג ומוריס, מעיד על השפעת הסגנון ההודי והאנגלי. הוא בנוי מאבן ומלבנים, והחזית הטורקיזית שלו מעניקה לו זהות ייחודית. הוא מתוחזק על ידי קרן יעקב ששון(5).

(1) הרב שלמה ריסקין, יליד 1940 בברוקלין, הוא רב אורתודוקסי אמריקאי-ישראלי. הוא ייסד את בית הכנסת לינקולן סקוור בניו יורק ואת העיר אפרת בישראל. הוא גם ייסד את ארגון אורות תורה, רשת של בתי ספר תיכוניים ואוניברסיטאות בישראל ובארצות הברית.
(2) ראו גם ברית ושיחה: קריאה שבועית בתנ"ך היהודי, מאת הרב יונתן זקס (1948-2020), הרב הראשי של הקהילות העבריות המאוחדות של חבר העמים (1991-2013), פילוסוף ותיאולוג אנגלי, ואת הפירוש על הכתובה מאת הרב שלמה גאנצפריד (1804-1886), פוסק הלכה, מחבר קיצור שולחן ערוך.
(3) הברכה השביעית של שבע הברכות: ברוך אתה ה', אלוהינו מלך העולם, שברא ששון ושמחה, חתן וכלה, גיל, רינה, דיצה וחדווה, אהבה ואחווה, שלום ורעות. מהרה ה' אלוהינו ישמע בערי יהודה ובחוצות ירושלים קול ששון וקול שמחה, קול חתן וקול כלה (ירמיהו לג:י-יא), קול מצהלות חתנים מחופתם ונערים ממשתה נגינתם. ברוך אתה ה', משמח חתן עם הכלה.
(4) כול ששון: יעקב אליאס ששון, בנו של אליהו דוד ששון ונכדו של דוד ששון.
(5) קרן יעקב ששון היא ארגון צדקה שנוסד על ידי משפחת ששון במומביי. היא מנהלת בתי כנסת, בתי ספר ומספקת ארוחות כשרות ושירותים שונים לקהילה היהודית.

בית הכנסת הכוראלי הגדול קייב אוקראינה

1895

בשלח – שבת שירה
שמות י"ג:י"ז–י"ז:ט"ז ושופטים ד':ד'–ה':ל"א

הים נבקע כדי לאפשר לבני ישראל לעבור, ולאחר מכן נסגר על המצרים. מתוך תודה, משה שר את "שירת הים", שאחריה מרים והנשים ששרות בתורן. בהפטרה, דבורה וברק(1) משבחים את אלוהים על ניצחונם על מדכאיהם.

שופטים ה':אֲ'
וַתָּשַׁר דְּבוֹרָה וּבָרָק בֶּן־אֲבִינֹעַם בַּיּוֹם הַהוּא לֵאמֹר׃

במאה ה-19, בתי כנסת עם מקהלה נקראו בתי כנסת כוראליים. בית הכנסת הכוראלי הגדול של קייב, הידוע גם בשם בית הכנסת פודיל(2) או בית הכנסת רוזנברג, נבנה בשנת 1895 בסגנון מורי על ידי האדריכל המקומי ניקולאי גרדנין ובמימון הסוחר גבריאל יעקב רוזנברג.
בשנת 1915, בית הכנסת עבר שיפוץ בהנחיית האדריכל האוקראיני הנודע ולריאן מיקיטוביץ' רייקוב (1874–1942), במימון ולדימיר גינזבורג, אחיינו של רוזנברג. הוא היה פעיל עד 1929, ולאחר מכן נסגר על ידי השלטונות הסובייטיים והפך למועדון. במהלך הכיבוש הגרמני, הוא הוסב לאורוות.
בשנת 1945, הוא חזר לשמש כבית תפילה.
בשנת 1990, הרב הראשי של קייב ואוקראינה, יעקב דב בלייך(3), יזם עבודות שיקום שכללו פתיחת ישיבה ובתי ספר לבנים ולבנות. בשנת 1992, בית הכנסת הושב באופן רשמי לקהילה היהודית.

(1) דבורה, נביאה ושופטת, מובילה את בני ישראל, תחת פיקודו של ברק, לניצחון על הכנענים. לאחר תבוסתם בהר תבור, מנהיגם סיסרא מנסה לברוח אך נהרג על ידי יעל, אשת חבר הקיני (שבט יתרו).
(2) פודיל הוא אחד האזורים העתיקים ביותר בקייב. שמו משקף את מיקומו על נהר הדנייפר, והוא משמעותו "שטח נמוך".
(3) יעקב דב בלייך (נולד בברוקלין ב-1964) הוא הרב הראשי של קייב ואוקראינה מאז 1990. הוא למד בישיבת קרלין-סטולין, שושלת חסידית המדגישה את המוזיקה והשירה בפרקטיקות הדתיות שלה. הוא יסד את איחוד הארגונים הדתיים של אוקראינה וממלא תפקידים חשובים בקונגרס היהודי העולמי.