
פִּינְחָס
במדבר כ״ה:י – ל״:א, וירמיהו א׳:א – ב׳:ג [1]
פִּינְחָס מקבל ברית שלום והכהונה. משה וְאֶלְעָזָר עורכים מִפְקָד חדש של השבטים. בנות צְלָפְחָד זוכות בזכות לרשת את נחלת אביהן. יְהוֹשֻׁעַ מִתְמַנֶּה ליורשו של משה. ניתנת תיאור של הקורבנות הפולחניים. הנביא יִרְמְיָהוּ מתאר את הקשר בין ה' לישראל, שנולד במדבר.
ירמיהו ב':ב'
זָכַרְתִּי לָךְ חֶסֶד נְעוּרַיִךְ, אַהֲבַת כְּלוּלוֹתָיִךְ, לֶכְתֵךְ אַחֲרַי בַּמִּדְבָּר
ליד גונדר, בדרך להרי סימיין, מופיע שלט עבודת יד "הכפר היהודי וולקה – פלאשה". הכפר היה בית לקהילה יהודית אתיופית – ביתא ישראל – שדתה התפתחה באופן עצמאי, ללא קשר ליהדות הרבנית, ללא גישה לתלמוד ולמוסדות המוכרים. המסורת המקראית והכהנית שלהם, השורשית במדבר, מיוחסת לתקופה שקדמה לגלות בבל, מה שהופך את סיפורם למקרה ייחודי בהיסטוריה היהודית.
היהדות שלהם הייתה מרוכזת סביב הכהנים המכונים קסוצ' [2], שאחראים לקריאת האורית [3], הנקראת בשירה בשפת געז [4] ומועברת בעל פה בין הדורות. בשנת 1973, לאחר בדיקה של הרבנות הראשית לישראל, הרב עובדיה יוסף הכריז באופן רשמי: "הם מצאצאי שבט דן."
בשנת 1975, בעקבות ההכרה ההלכתית, התקבלה החלטה מדינית: ממשלת ישראל העניקה לביתא ישראל את הזכות לעלות ארצה לפי חוק השבות. רבים מהם עלו בעליות המוניות. חלקם עברו ברגל דרך סודן תוך סיכון חייהם, לפני שפונו באוויר [5]. אחרים יצאו ישירות מאדיס-אבבה [6].
כיום אין יהודים בוולקה, אך הכפר שומר על עקבות עברו: בית כנסת עשוי אדמה שנבנה בשנת 1942 ומקושט בציורים מסורתיים, בית קברות עם קברים כחולים, ואנדרטה לזכר חברי ביתא ישראל שמתו בדרך לסודן. משפחה מקומית שומרת את מפתחות בית הכנסת ומבקשת תשלום סמלי לביקור ולתחזוקה. בכך תושבי המקום מדגישים את השורשים היהודיים של הכפר – שהפך למוקד זיכרון ולא רק לאתר תיירותי.
[1] ההפטרה הרגילה של פרשת פינחס היא: מלכים א׳ י״ח:מ״ו – י״ט:כ״א. אך כשהיא נקראת אחרי י״ז בתמוז, היא מוחלפת בהפטרת מטות: ירמיהו א׳:א – ב׳:ג.
[2] קסוצ' – כהנים יהודים אתיופים, שונים מרבנים, אחראים על קריאת האורית ושמירה על טהרה פולחנית.
[3] אורית – התורה לפי מסורת ביתא ישראל, כוללת: התורה , נביאים (יהושע, שופטים, שמואל, מלכים), כתובים (תהילים, משלי, רות וכו'), וכן ספרים חיצוניים כמו ספר חנוך וספר היובלים.
[4] געז – שפה ליטורגית עתיקה ממשפחת השפות השמיות, הייתה השפה הרשמית של ממלכת אקסום ושל האימפריה האתיופית. שימשה את יהודי אתיופיה בקריאת כתבי הקודש.
[5] מבצע משה (1984) – חילוץ חשאי של אלפי יהודים אתיופים מסודן והעברתם לישראל.
[6] מבצע שלמה (1991) – עלייה המונית באמצעות מטוסים מאדיס-אבבה לישראל, בהשתתפות מעל 14,000 יהודים תוך פחות מ-36 שעות.