קיבוץ לביא, ישראל

1956

ויחי
בראשית מ"ז:כ"ח–נ:כ"ו ומלכים א' ב':א–י"ב

שני הטקסטים משקפים העברת מורשת רוחנית ומוסרית. יעקב, המודע למותו הקרב, מברך את אפרים ומנשה, ואז אוסף את בניו להעביר להם ברכות ואזהרות. לאחר פטירתו, בניו קוברים אותו במערת המכפלה. הפרשה מסתיימת במותו של יוסף, שבסוף ימיו חוזר ומבטיח לבני ישראל את ההבטחה האלוקית לשוב לארץ ישראל (כנען). בהפטרה, דוד, המרגיש את קצו קרוב, מברך את שלמה ומעביר לו הוראות למלכותו.

בראשית מ"ט:ט (1)
גּוּר אַרְיֵה יְהוּדָה, מִטֶּרֶף בְּנִי עָלִיתָ; כָּרַע רָבַץ כְּאַרְיֵה וּכְלָבִיא, מִי יְקִימֶנּוּ.

קיבוץ לביא(2), שנוסד בשנת 1949 על ידי ניצולי השואה(3), הוא קיבוץ דתי בגליל התחתון. הקיבוץ מפעיל מפעל בעל שם עולמי, תעשיות הריהוט לביא, המייצר ריהוט ליטורגי בהתאמה אישית(4) עבור יותר מ-6,000 בתי כנסת ב-70 מדינות. עם השנים פיתח הקיבוץ בית מלון יוקרתי וענפי חקלאות מגוונים, כולל גידולי שדה, מטעים, רפת, עדר בקר ולולי עופות. בית הכנסת, שנבנה בשנת 1956, מתאפיין בריהוט האיכותי שלו, שיוצר על ידי מפעל הנגרות של הקיבוץ.

(1) פרשנות: יהודה, מלך צעיר, מגלם שליטה עצמית יוצאת דופן, מתעלה מעל יצרי הטרף. ריבונותו השלווה, המוכנה להתבטא בעת הצורך, מעוררת את השאלה: מי יעז לאתגר אותו?
(2) לביא (לָבִיא = נמר) הוא שמו של פונדק ששכן לצד הדרך מציפורי לטבריה, מהמאה השנייה ועד המאה השישית. שרידי הפונדק התגלו סמוך לקיבוץ.
(3) במיוחד במסגרת מבצע קִינְדֶּרְטְרַנְסְפּוֹרְט, פעולה הומניטרית שבוצעה על ידי בריטניה בין השנים 1938 ל-1940, להצלת ילדים, רובם יהודים, מהרדיפות הנאציות על ידי העברתם לממלכה המאוחדת. כ-10,000 ילדים נקלטו במשפחות אומנה בריטיות, מה שהציל את חייהם, אף שרבים איבדו את הוריהם בשואה.
(4) בשנת 2015 השלימה תעשיות הריהוט לביא שחזור של בית כנסת פולני שנהרס על ידי הנאצים בשנת 1939. עבודה זו הוזמנה עבור המרכז היהודי פוֹרֶסְט הִיל בטורונטו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *