רחוב פאשטי, דברצן, הונגריה

1894

תולדות, שבת מחר חודש
בראשית כ"ה:י"ט–כ"ח:ט, שמואל א' כ':י"ח–מ"ב, וישעיהו מ"ב:ה' ומ"ב:כ"א

פרשת תולדות מספרת על לידתם של יעקב ועשיו, על היריבות ביניהם ועל הברכות של יצחק. ההפטרה של שבת מחר חודש עוסקת בידידות בין יהונתן לדוד, מזכירה "מחר חודש" (שמואל א' כ':י"ח), ומדגישה את ההגנה האלוקית ואת חשיבות הנאמנות. בנוסף, הפסוקים הפותחים והחותמים של ההפטרה של תולדות (ישעיהו מ"ב:ה' ומ"ב:כ"א) מדגישים את שליחות ישראל להביא צדק ואור לעולם.

שמואל א' כ':מ"ב
וַיֹּאמֶר יְהוֹנָתָן לְדָוִד, לֵךְ לְשָׁלוֹם: אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְנוּ שְׁנֵינוּ אֲנַחְנוּ,
בְּשֵׁם ה', לֵאמֹר, ה' יִהְיֶה בֵּינִי וּבֵינֶךָ וּבֵין זַרְעִי וּבֵין זַרְעֲךָ, עַד-עוֹלָם.

נשיא הונגריה ויקטור אורבן הבטיח כי צווי המעצר הבינלאומיים שהוצאו על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי (1) נגד נתניהו וגלנט לא ייאכפו בהונגריה, והחליט להשעות את היחסים של הונגריה עם בית הדין. צעד זה מהווה עדות של שלום ונאמנות כלפי ישראל. באותו אופן, בשנת 1990, גם עיר דברצן שבהונגריה עשתה מעשה של שלום ונאמנות כלפי ישראל כאשר כוננה ברית ערים תאומות (2) עם ראשון לציון.

בעיר דברצן ישנם כמה בתי תפילה יהודיים, וביניהם בית הכנסת האורתודוקסי ברחוב פאשטי. הוא נבנה בשנת 1894 ומהווה דוגמה מרשימה לאדריכלות נאו-מורית שתוכננה על ידי האדריכל יעקב גרטנר (3). בשנת 2000 הוכרז בית הכנסת רשמית כאתר מורשת, ושיקומו החל. בשנת 2005 נפתח מחדש ומשמש כיום כמקום תפילה וכן כמרכז תיירותי וכנסים.

הערות
(1) בית הדין הפלילי הבינלאומי : ארגון בינלאומי שנוצר לשם העמדה לדין של מבצעי פשעים חמורים כמו רצח עם, פשעים נגד האנושות, פשעי מלחמה ופשעי תוקפנות. בית הדין שוכן בהאג, הולנד.
(2) ברית ערים תאומות היא מחווה סמלית שמטרתה לבנות יחסים חזקים ועמידים של סולידריות ושיתוף פעולה למען פיתוח הדדי על ידי עידוד חילופי תרבות, חינוך וכלכלה.
(3) יעקב גרטנר (1861–1921) היה אדריכל יהודי-אוסטרי שהתמחה בבתי כנסת, ידוע בסגנונו האקלקטי המשלב השפעות נאו-מוריות, נאו-רומנסקיות והיסטוריציסטיות. בין יצירותיו הבולטות נמנים בית הכנסת האורתודוקסי בדברצן ובית הכנסת בגנזרדורף, אוסטריה.


    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *