יואנינה, יוון

המאה ה-19

וַיִּשְׁלַח
בראשית ל"ב:ד – ל"ו:מ"ג ועובדיה א:א-כ"א (ספרדי) או הושע י"א:ז–י"ב:י"ב (אשכנזי)

פרשת וַיִּשְׁלַח מספרת על המאבק של יעקב במשך הלילה עם יצור מסתורי שקורא לו ישראל. לאחר חוויה זו, הוא מתכונן לפגוש את אחיו עשיו לאחר שנים של פרידה. ההפטרה הספרדית(1) מדגישה את נפילתו של אדום וניצחונו הסופי של ישראל.

בראשית ל"ב:כ"ט
וַיֹּאמֶר, לֹא יַעֲקֹב יֵאָמֵר עוֹד שִׁמְךָ–כִּי, אִם-יִשְׂרָאֵל: כִּי-שָׂרִיתָ עִם-אֱלֹהִים וְעִם-אֲנָשִׁים, וַתּוּכָל. הוא אמר: שמך לא יקרא עוד יעקב, אלא ישראל; כי נאבקת עם אלוהים ועם אנשים וניצחת.

בית הכנסת קהל קדוש ישן ביואנינה, שנבנה במאה ה-19, הוא עדות לקהילה היהודית העתיקה ביותר ביוון, הרומניוטים(2). בנייתו הושפעה מהאמנות העות'מאנית, עם קשתותיה האלגנטיות והכיפה המרכזית. בחצר, המזרקה לנטילת ידיים של הכהנים, הבאר לטקס התשליך והדלת הצדדית המובילה לעזרת הנשים מדגימים את הדאגה לשימור המסורות. בקרבת מקום, המקווה המשוחזר מסמל חידוש רוחני. כמו יעקב, לאחר מאבקו ליד נהר היבוק, חידש את זהותו הרוחנית וקיבל ברכות חדשות.

(1) עבור האשכנזים, ההפטרה מדברת על אהבת ה' לישראל ועל מאבק העם להישאר נאמן למשימתו האלוהית למרות הניסיונות.
(2) הרומניוטים, קהילה יהודית יוונית עתיקה, שמרו על מסורות ומנהגים מהתקופה הביזנטית. הליטורגיה שלהם והשפה שלהם (יוונית יהודית) משקפות את האינטגרציה הארוכה הזו בתרבות היוונית תוך שמירה על זהותם היהודית. עם הגעת הספרדים לאחר גירוש ספרד, רבים מהרומניוטים אימצו מנהגים ספרדיים, אך עדיין שמרו על מאפיינים ייחודיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *