הסוכה הגדולה בעולם חוזרת לירושלים.

בפרק 23, פסוקים 41 עד 43 של ספר ויקרא, כתוב:

מא וְחַגֹּתֶם אֹתוֹ חַג לה’, שִׁבְעַת יָמִים בַּשָּׁנָה: חֻקַּת עוֹלָם לְדֹרֹתֵיכֶם, בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי תָּחֹגּוּ אֹתוֹ. מב בַּסֻּכֹּת תֵּשְׁבוּ, שִׁבְעַת יָמִים; כָּל-הָאֶזְרָח, בְּיִשְׂרָאֵל, יֵשְׁבוּ, בַּסֻּכֹּת. לְמַעַן, יֵדְעוּ דֹרֹתֵיכֶם, כִּי בַסֻּכּוֹת הוֹשַׁבְתִּי אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, בְּהוֹצִיאִי אוֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם: אֲנִי ה אֱלֹקֵיכֶם.

המילים הללו מדגישות את חשיבות שורשי העם היהודי. הם הוציאו משעבוד במצרים. החג הזה הוא הזדמנות לחגוג את החירות, חשיבות האמונה, ההתמידות, ההיסטוריה הארוכה של ישראל והתרבות היהודית. זהו זמן לאגוד את כל הקהילה יחד ולהזכיר להם את עצמיות העם.

סוכה חדירה נקימה בכיכר ספרא, שם מאמינים ומבקרים מכל רחבי העולם נפגשים. סוכה ענקית זו, 'הגדולה בעולם,' יש לה תפוקת של 650 אנשים ושטח של 800 מ"ר. הפנים של הסוכה מקושטים בפסוקי המקרא הקשורים לירושלים ובתמונות של העיר הקדושה. החגים, הסדנאות, הופעות, ופעילויות מציאות וירטואלית לכל הגילאים מוצעים.

שבעת ימי חג הסוכות מצויים באווירה של שמחה ושיתוף

אגודת הקהילות, רחוב פָּבֵה, פריז

1919

שובה ישראל עד ה’ אלוהיך

הפסוק הזה מספר הוֹשֵׁעַ (14:2) הוא קריאה לתשובה, מבוא חיוני ליום הכיפורים. ביום זה של צום ותפילה, המאמינים מחפשים לקרב אל האל, לטהר את נפשם ולחשוב על פעולותיהם הקודמות.

הבית הכנסת "אגודת הקהילות"1, יצירת אדריכלית של אמנות הנואבו הנבנית על ידי הקטור גימר2, מתעניינת במבנה הגבוה שלה, בקשרים עגליים ובמוטיבים ייחודיים שבה. הפנים מאורגנים כך שיניתן למקסם את שימוש המרחב האנכי, עם גלריות בכל צד של החדר המרכזי.

בשנת 1941, למחרת יום כיפור, נפתחו מטענים חשמליים על ידי חברי ה-מס'ר (M.S.R.)3 מול שש בתי כנסת בפריז4, בהם גם בית הכנסת ברחוב פווי. הפיצוצים האלו בוצעו כחלק ממאמץ לאיים ולרדוף את הקהילה היהודית שבפריז.

1 איחוד הקהילות, ארגון הוקם לקידום והגנה על ערכי ומעשי היהדות האורתודוכסית, שמשרדיו המרכזיים בפריז נמצאים בבית הכנסת ברחוב פווי 10 (סיור בבית הכנסת זמין ב-360°).

2 הקטור גימר (1867-1942), אדריכל ומעצב צרפתי מרכזי בתנועת האמנות החדשנית, מוכר בעיקר על ידי יצירותיו של פתחי התחנות של הרכבת התחתית הפריזאית ובשל השפעתו על אדריכלות ועיצוב בתחילת המאה ה-20.

3 התנועה החברתית המהפכנית היא מפלגה פאשיסטית שנוסדה בשנת 1940 בפריז, קרובה לשלטון וישי, שרוב חבריה הגיעו מלה קגול, ארגון טרור סמוי (רצחים, פיצוצים, סבוטאז'ים ומסחר בנשקים) הפעיל בשנות ה-30 ונוסד על ידי פושעי המרד מהאקציון הצרפתי.

4 ציטוט מעיתון "לה פוי ד'אווי דה ניישאטל ודיווין ניישטלואה" מתאריך יום שבת, 4 באוקטובר 1941:
"בלילה מיום חמישי ליום שישי בפריז, בין השעות 1 ל-5 לפנות בוקר, התרחשו פיצוצים בשבע בתי כנסת. הבתי כנסת ברחוב דה טורנל, ברחוב מונטספאן (רחוב פווי), ברחוב קופרניק, נוטר-דאם דה לזרה (דה נצרת), נוטר-דאם דה ויקטואר, והשישי הממוקם ברחוב ששמו עדיין לא ידוע (רחוב סנט-איזור), הושמדו. הנזקים היו רבים ויתר על שלהי הקירות. בבית הכנסת ברחוב פווי, ליד העירייה, הצליחו להסיר את הפצצה בזמן. שני אנשים נפגעו. האדמירל ברד, ראש משטרת פריז, הגיע למקום ומנהל בחקיקה. הפיצוץ התרחש ביום לאחר חג הסליחה הגדול."

בית הכנסת בית-אל, קזבלנקה, מרוקו

1949/1996

בראש השנה, אנו מתקבצים בבית הכנסת להתפלל, לשקול את השנה הקודמת ולעשות תשובה. צליל השופר מעיר את זכר עקידת יצחק ומציין את התעוררותנו הרוחנית. במהלך טקילח, אנו משלים בצורה סמלית את חטאינו לתוך המים, המסמלים את רצוננו לטהר.

בית הכנסת בית-אל הוקדש בראש השנה 5757 (1). הוא הלב של הקהילה היהודית בקזבלנקה, המעיד על האמונה, התרבות וההיסטוריה הארוכה של היהדות במרוקו, שחוזרת למעלה מ-2000 שנה (2).

הבית כנסת בנוי בסגנון ניאו-קלאסי. הקישוט הפנימי משתמש ברקעות של אומנות מרוקאית מסורתית, כולל את ה-גֶבֶס (3). החלונות הצבעוניים והמנורות המפוארות שלו גם הן מבליטות.

(1) בגימטריה, שנת 5757 (התשנז) יש ערך מספרי של 762, שוכן את זכריה 14:9: וְהָיָה יְיָ לְמֶלֶךְ עַל כָּל הָאָרֶץ, בַּיּוֹם הַהוּא יִהְיֶה יְיָ אֶחָד.
(2) הנוכחות היהודית במרוקו מתחילה בשני המאות לפנה"ס, בפרט בוולוביליס בתקופת הרומאים. היא הוקפצה במאה ה-7 בעקבות ההגעה של יהודים מחבל האיברים שברחו מרד הוויזיגוטים במאה ה-7. מאוחר יותר, הקהילה היהודית נכנסה לשלטון המוסלמי והייתה תחת מעמדו של דימים, ולעיתים סבורדיות סופרו רדיפות. למרות זאת, הקהילה אירחה יהודים שברחו מאינקוויזיציה. לתחילת המאה ה-20, עם מאות אלפי חברי הקהילה, השארית רבים מקהילת היהודים עזבה את מרוקו בין 1950 ל-1960.
(3) במרוקו, אומני המסחר מרמים את הטיח באמצעות חיתוך ופריצה כדי ליצור יצירות מופת אמיתיות, הכוסות את הקירות העליונים, הקשתות והתקרות.

בית הכנסת העתיק בפנגוריה, רוסיה

המקטעים שבתורה, נִצָּבִים-וַיֵּלֶךְ1, מכילים הבטחה מקראית חזקה. בפסוק 30:4:

אִם-יִהְיֶה נִדָּחֲךָ, בִּקְצֵה הַשָּׁמַיִם–מִשָּׁם, יְקַבֶּצְךָ יְיָ אֱלֹקיךָ, וּמִשָּׁם, יִקָּחֲךָ

הגילוי האחרון של בית הכנסת הקדומה בעולם במהלך חפירות בחצי האי טמן2 בעיר היוונית העתיקה פנגוריה, ברוסיה, מבליט את ההבטחה הזו של קיבוץ הגלויות. מאמינים שבית הכנסת הוא בשימוש מהמאה הראשונית עד המאה השישית. ארכיאולוגים אספו מגוון רחב של אוצרות, שמגלים קהילה יהודית פורחת.

דברים 29:9 עד 31:30 1
2 חצי האי טמן, שנמצא ברוסיה בחופו המזרחי של הים השחור, מול חצי האי קרם שבאוקראינה. שני החצאים האלו מפרידים
בין הים השחור לים האזוב ומחוברים על ידי הגשר הארוך ביותר באירופה (18 קילומטר), הגשר הקרימאי.